Schermafbeelding 2024-04-05 om 14.38.13.png

Praten met jongeren

Gebaseerd op onderzoek, veilig en met respect

De kennis van jongeren over seksuele gezondheid vergroten: dat is de insteek van de voorstelling ‘Seks enzo’. Deze show vol edu-tainment biedt hierover betrouwbare informatie, en brengt die op een positieve, respectvolle, inclusieve en grappige manier. Binnen het onderwijs blijkt de seksuele vorming van jongeren een proces van lange adem. Het advies van de minister van OCW is dan ook om als school zelf alvast het initiatief te nemen in het aanbieden van goede informatie over seksualiteit en seksuele gezondheid.

Feit is dat jongeren vandaag de dag hun kennis over seksualiteit vooral van internet en social media halen. Daarom is het extra belangrijk dat zij goed voorgelicht worden. De voorstelling ‘Seks enzo’ is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: consent, gender, diversiteit, flirten, sexting, maagd zijn, porno kijken en anatomie. De voorstelling behandelt alle onderwerpen op een veilige en respectvolle wijze. De voorstelling kan opgevolgd worden door workshops in kleine setting.

Specificaties

  • Genre: ‘edu-tainment’ show

  • Door: Stichting Tussen de Lakens

  • Thema: jongeren en seksualiteit

  • Duur: 70 minuten

  • Opbouw: 180 minuten

  • Max. groepsgrootte (school/theater): 120/150

  • Geschikt voor: 14+ of 18+ (twee varianten)

Het is belangrijk voor ouders en docenten om met kinderen en leerlingen over seks te praten om verschillende redenen:

  1. Voorlichting en Informatie: Kinderen en jongeren hebben vaak vragen over seks, seksualiteit en de veranderingen die ze doormaken. Door open gesprekken te voeren, kunnen ouders en docenten accurate informatie bieden en misverstanden voorkomen.

  2. Veiligheid en Bescherming: Door te praten over seks kunnen kinderen leren over consent, relaties en de mogelijke risico's van seksuele activiteiten, zoals ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit draagt bij aan hun veiligheid.

  3. Verminderen van Taboes: Seksualiteit is een normaal onderdeel van het leven, maar wordt in veel gezinnen en scholen nog steeds als een taboe onderwerp gezien. Open gesprekken helpen om het onderwerp te normaliseren en zorgen ervoor dat kinderen zich vrij voelen om hun vragen en zorgen te delen.

  4. Emotionele Ontwikkeling: Seksuele voorlichting gaat niet alleen over de fysieke aspecten van seks, maar ook over emoties, relaties en respect. Dit ondersteunt de emotionele ontwikkeling van jongeren en helpt hen gezonde relaties op te bouwen.

  5. Versterken van Vertrouwen: Wanneer ouders en docenten open en eerlijk praten over seks, versterkt dit het vertrouwen tussen hen en de jongeren. Dit kan hen aanmoedigen om ook in andere situaties openhartig te communiceren over hun gevoelens en ervaringen.

Het is cruciaal dat deze gesprekken op een begrijpelijke en niet-oordelende manier worden gevoerd, zodat jongeren zich gehoord en gesteund voelen in hun zoektocht naar kennis over seksualiteit. Wij bieden docententrainingen en ouder thema bijeenkomst.

"De training biedt ons een waardevolle gelegenheid om het onderwerp aan te kaarten, het in het lesprogramma te integreren en er vervolgens dieper op in te gaan."

Cheyenne Willekens-Borsjé

"Dankzij de voorstelling ontstond er een open dialoog en werden onze leerlingen gestimuleerd tot eerlijke antwoorden en boeiende discussies. We zouden zeker opnieuw gebruik maken van dit aanbod."

Lineke Visschedijk

Vorige
Vorige

Theater

Volgende
Volgende

Lezing